Večer na Ľubovnianskom hrade bude patriť Móricovi Beňovskému

03.08.2013 Stará Ľubovňa

Prešov 3. augusta (TASR) – Na Ľubovnianskom hrade si dnes pripomenú 245. výročie uväznenia najznámejšieho väzňa hradu Mórica Beňovského divadelným predstavením a filmom o cestovateľovi a kráľovi Madagaskaru.
„Móric Beňovský patrí k najfascinujúcejším osobnostiam našej histórie, významná časť jeho života je spojená aj so Spišom. Za účasť na bojoch proti poľskému kráľovi Stanislavovi Augustovi Poniatowskemu bol potrestaný a uväznený v Ľubovnianskom hrade. Aj toto chceme ľuďom pripomenúť, preto si môžu dnes o 18.00 hod pozrieť predstavenie Dyvalla spod šikmej veže Vrbové a o 21.00 hod film cestovateľa Vladimíra Dudláka Móric Beňovský žije!,“ informoval výkonný riaditeľ Oblastnej organizácie cestovného ruchu Severný Spiš - Pieniny Aleš Solár.
Zároveň uviedol, že divadelné predstavenie s názvom Sprisahanie priblíži v premiére na Ľubovnianskom hrade časť života Beňovského na Kamčatke, no nie je verným zobrazením života Mórica Beňovského. Po zotmení bude program pokračovať premietaním dokumentárneho filmu Móric Beňovský žije!, ktorý mal svoju premiéru koncom minulého roka. Organizátori privítajú na nasledovnej talkshow aj autora filmu Vladimíra Dudláka i ďalších zaujímavých hostí.
 

Vyberte región